تحریک مغناطیسی مغز (TMS) چیست؟ کاربرد ، عوارض و فواید آن

تحریک مغناطیسی مغز یک روش تشخیصی و درمانی نسبتاً جدید است که بر پایه تحریک سلول‌های عصبی (نورون‌ها) در مغز با یک میدان مغناطیسی خارجی اعمال می‌شود. این فرآیند با استفاده از دستگاه های تحریک مغناطیسی انجام می شود. با نزدیک شدن به قسمت های خاصی از سر بیمار، بسته به بیماری، با جریان مغناطیسی با فرکانس خاصی انجام می شود. اگر می خواهید با صفر تا صد تحریک مغناطیسی مغز بیش تر آشنا شوید، به شما توصیه می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه بمانید و مطالب را مورد بررسی تان قرار دهید.

تحریک مغناطیسی مغز در چند جلسه انجام می شود؟

بسته به بیماری شخص تحت درمان، تحریک مغناطیسی مغز را می توان چندین بار اما نه کمتر از 10 جلسه، اعمال کرد. پاسخ بدن بیمار به درمان نیز در تعیین تعداد جلسه ها مهم است. در برخی از بیماری ها، جلسات تحریک مغناطیسی مغز ممکن است برای ماه ها در فواصل معین ادامه یابد. مدت زمان جلسه به طور کلی 20-30 دقیقه  است که دانستن آن برای شما خالی از اطف نخواهد بود.

بیمار در طی جلسات تحریک مغناطیسی مغز چه احساسی دارد؟

ممکن است عده ای از افراد با خود بپرسند بیمار در طی جلسات تحریک الکتریکی مغز چه احساسی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم 
اول از همه، باید توجه داشت که درمان TMS یک درمان دردناک نیست. بیمار در حین اعمال دردی احساس نمی کند، فقط صدای تیز سازگار با فرکانس را می شنود. بنابراین درمان با دادن گوش بند به بیمار انجام می شود تا مشکلی برای او به وجود نیاید و احساس بدی در این باره نداشته باشد.

بررسی عوارض تحریک مغناطیسی مغز

دقت داشته باشید که تحریک مغناطیسی مغز عوارض جانبی جدی ندارد. شایع ترین عوارض جانبی سردرد و گردن درد است. موارد بسیار نادری از صرع گزارش شده است. در این موارد، بیماری صرع دائمی نیست و پس از مدت زمان کوتاهی از بین می رود. این عارضه جانبی معمولاً در درمان های با فرکانس بسیار بالا که برای اهداف تحقیقاتی انجام می شود رخ می دهد و در درمان های استاندارد دیده نمی شود. به همین خاطر می توانید بدون نگرانی از این بابت، مراحل درمان خود را پیش برده و سلامتی تان را مجددا به دست آورید.

تحریک مغناطیسی مغز با چه هدفی انجام می شود؟

دقت داشته باشید که تحریک مغناطیسی مغز می تواند اطلاعات مفیدی را به خصوص در زمینه تشخیص و پیگیری در برخی از بیماری های مغز و نخاع ارائه دهد. به طور غیرمستقیم اطلاعات بسیار ارزشمندی در مورد میزان تأثیر هر ضایعه در ناحیه ای از نخاع یا مغز بر عملکرد اعصاب و میزان بدتر یا بهبود آن در طول زمان ارائه می دهد. اطلاعات ارزشمندی به خصوص در مورد بیماری هایی که با فلج پیشرفت می کنند ارائه می شود. به همین خاطر است که امروزه این درمان به شدت مورد توجه پزشکان و محققان قرار گرفته است.

تحریک مغناطیسی مغز برای چه بیماری هایی کاربرد دارد؟

لذا لازم به ذکر است که تحریک مغناطیسی مغز یک درمان نسبتاً جدید است. این درمان در حال حاضر در ایالات متحده آمریکا برای درمان افسردگی مقاوم به دارو تایید شده است و توسط مؤسسات بیمه خصوصی تحت پوشش قرار می گیرد. با این حال، در نتیجه تحقیقات فشرده، استفاده از آن در درمان بیماری های عصبی نیز آغاز شده است. بیماری هایی که در آنها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد عبارتند از: همی پلژی (سکته مغزی - فلج مغزی یک طرفه)، دیستونی (کرامپ چاپگر، تورتیکولی)، پارکینسون، وزوز گوش، اختلالات گفتاری که در بیماری های مغزی رخ می دهد (آفازی) و اثربخشی آن در درد نخاع. فلج (پاراپازیس پاراپلژی-اسپاستیکی نشان داده شده و از نظر علمی تایید شده است). علاوه بر این، تحقیقات به شدت در مورد اختلالات عدم تعادل و حرکت (آتاکسی)، درد مزمن، فیبرومیالژیا و بسیاری از بیماری های مغزی موثر بر سیستم عصبی مرکزی (مولتیپل اسکلروزیس و بیماری های دژنراتیو مغز) ادامه دارد.
درمان تحریک مغناطیسی مغز بعد جدیدی را برای درمان بیماری های موثر بر سیستم عصبی مرکزی به ارمغان آورده است. تا به امروز، بیماری های مغز تا حد زیادی با داروهای مختلف و روش های توانبخشی سنتی درمان شده اند. با این درمان سلول های عصبی مستقیما تحریک می شوند. تحقیقات انجام شده همراه با تکنیک‌های جدید محلی‌سازی مغز (عصب‌یابی) و مطالعات عملکردی MRI نشان می‌دهد که درمان تحریک مغناطیسی مغز یک جایگزین درمانی امیدوارکننده در آینده نزدیک برای بسیاری از بیماری‌های مغزی است.

بررسی مزایای تحریک مغناطیسی مغز

توجه داشته باشید که این درمان از مزیت های زیادی برخوردار است و به همین خاطر مورد توجه عموم پزشکان قرار گرفته است. از مهم ترین مزایای تحریک مغناطیسی مغز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عوارض جانبی کم
اولین موردی که باعث می شود این درمان مورد ستایش قرار گیرد، عوارض جانبی بسیار کم آن است. بیمار در طول درمان هیچ گونه عارضه جانبی نخواهد داشت و اگر عارضه ای رخ دهد بسیار کم و ناچیز می باشد.
نتایج مثبت
در نتیجه تحقیقات بالینی، TMS درصد موفقیت بالاتری نسبت به درمان دارویی دارد. نتایج مثبت درمان به طور متوسط در عرض یک هفته مشاهده می شود. این نشان می دهد که اثر درمانی آن به سرعت شروع می شود.
عدم نیاز به بیهوشی
 به هنگام تحریک مغناطیسی مغز انجام بیهوشی امری ضروری نیست و این درمان یک سیستم درمان سرپایی اعمال می شود. به ویژه درافرادی با اختلال روانی شدید که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند، به عنوان یک مزیت بسیار مهم دیده می شود. کسانی که درمان TMS داشته اند اظهار می کنند که این روش را بیشتر به دلیل همین ویژگی ترجیح می دهند.
قابل استفاده برای عموم افراد
تحریک مغناطیسی مغز روشی است که با خیال راحت در دوران شیردهی و بارداری قابل استفاده است. بنابراین، مانند درمان دارویی، نیازی به قطع درمان نیست. در این روش درمانی هیچ مداخله مستقیمی به بدن نمی شود که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید.
عدم نیاز به قطع مصرف دارو های دیگر
بیمار نیازی به قطع مصرف داروها ندارد. هنگامی که بیماران مقاوم به درمان مصرف دارو را متوقف می کنند، باید بی ثباتی را در کار و زندگی خصوصی خود تجربه کنند.
همانطور که تا به این قسمت از مقاله متوجه شده اید، تحریک مغناطیسی مغز یک روش درمانی نوین محسوب می شود و کاربرد زیادی در صنعت پزشکی دارد. به همین خاطر در این قسمت از مقاله سعی کردیم تا شما را با صفر تا صد این مبحث آشنا کنیم. امیدواریم با مطالعه مطالب فوق توانسته باشید سوالات و ابهامات ذهن خود را نسبت به این موضوع برطرف کرده و در صورت تمایل از خدمات مجموعه ما بهره مند گردید.
اطلاعات تماس با ما
تهران، خیابان اندرزگو، نبش کوچه عبدالهی، مجتمع افتاب، پلاک ۷۰، طبقه سوم ، واحد ۱۵
تلفن تماس: 02122201661
واتساپ: 0910 880 0910
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به مشاوره روانشناسی دکتر گپ می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح