تحریک الکتریکی مغز (tDCS) چیست ؟ کاربرد و عوارض آنها

تحریک الکتریکی مغز (tDSC) یکی از تکنیک های تعدیل عصبی است که برای اهداف درمانی در عصب روانپزشکی استفاده می شود. همچنین به عنوان میکروتحریک درمانی شناخته می شود. این دارو فقط به درخواست پزشک در موارد عصب روانپزشکی مقاوم به درمان اعمال می شود. بر اساس اصل تحریک مغز با جریان مستقیم کم شدت، معمولاً از طریق دو الکترود از ناحیه پیشانی، کار می کند. هدف آن تحریک برخی از فعالیت های الکتریکی مغز و سرکوب برخی از فعالیت ها در پوسته بیرونی مغز است که توسط جریان مستقیم تحریک می شود. مطالعات بسیاری تغییرات عصب روانشناختی و سایکوفیزیولوژیک را در نواحی مغزی که با این روش مورد هدف قرار گرفته اند نشان داده اند. اگر می خواهید با صفر تا صد تحریک الکتریکی مغز آشنا شوید، به شما توصیه می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه بمانید و مطالب را مورد بررسی تان قرار دهید.

تحریک الکتریکی مغز چگونه عمل می کند؟

مکانیسم اثر تحریک الکتریکی مغز این گونه است که جریان الکتریکی اعمال شده سلول های عصبی به نام نورون ها را در مغز تنظیم می کند. فعالیت الکتریکی عصب خود به خود از طریق tDCS تغییر می کند. این یک بار مثبت ایجاد می کند و فعالیت را در ناحیه مغز که آند نامیده می شود از دو الکترود روی پیشانی که تحت تأثیر قرار می دهد، افزایش می دهد. الکترود منفی که کاتد نامیده می شود، بار منفی ایجاد می کند و فعالیت را سرکوب می کند.

در چه مواردی از تحریک الکتریکی مغز استفاده می شود؟

ممکن است عده ای از افراد با خود بپرسند در چه مواردی از تحریک الکتریکی مغز استفاده می شود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم این موارد عبارت اند از: افسردگی، درد حاد و مزمن، زوال عقل، توانبخشی پس از سکته مغزی، سوء مصرف مواد و برخی دیگر از بیماری های عصبی و روانی.
توجه داشته باشید که این اقدام باید به طور اصولی و درست انجام شود، چرا که بسیار حساس بوده و ممکن است اسیب های جدی را با خود برای فرد به همراه داشته باشد.

بررسی مزیت های تحریک الکتریکی مغز

لذا لازم به ذکر است که تحریک الکتریکی مغز اگر به درستی انجام شود، مزیت های زیادی دارد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. این یک مزیت است که می توان از آن به عنوان یک درمان بدون دارو در مواقعی که شرایط پزشکی وجود دارد که از درمان دارویی جلوگیری می کند استفاده کرد. مانند بیماران مسن یا کسانی که نارسایی اندام دارند، زنان باردار، زنان شیرده یا کسانی که نمی توانند دارو را تحمل کنند.
2. این یک درمان کمکی به دارو در درمان درد، توانبخشی پس از سکته مغزی و افسردگی است. نتایج به دست آمده با دارو را به تنهایی تقویت می کند.
3. این یک درمان کوتاه مدت و بدون درد است، تداخل دارویی ندارد و به بدن آسیب نمی رساند.

بررسی کاربرد تحریک الکتریکی مغز

قبل از شروع جلسات، در جلسه اول فشار خون و نبض بیمار اندازه گیری می شود. بررسی می شود که آیا QEEG گرفته شده است، در سوابق ثبت می شود، مدارک لازم داده و امضا می شود. قبل از درمان به بیمار و بستگانش اطلاع داده می شود و مجوزهای کتبی لازم اخذ می شود.
می توان از آن در زنان باردار و شیرده استفاده کرد، اما در کسانی که دارای ضربان ساز، ایمپلنت فلزی در سر یا لوله های گوش هستند، قابل استفاده نیست. قبل از شروع برنامه، یک بار دیگر از بیمار در مورد این شرایط پزشکی سوال می شود. اگرچه نادر است، اما خطر تشنج صرع وجود دارد، بنابراین اقدامات احتیاطی لازم از جمله دستگاه آمبو انجام می شود. مناطقی که الکترودها قرار می گیرند با پنبه الکلی تمیز می شوند. در صورت وجود زخم در ناحیه، ناحیه کاربرد جدیدی تعیین می شود.
درمان معمولا هر روز انجام می شود و 20-60 دقیقه طول می کشد. بسیاری از افراد ناراحتی خفیف مانند سوزن سوزن شدن را در حین استفاده گزارش می دهند، اما این احساس معمولاً 3-4 روز طول می کشد. در جلسه ناپدید می شود این یک روش دردناک نیست. هنگامی که جلسات به پایان می رسد، پزشک نتیجه درمان را پس از انجام QEEG کنترلی برای نظارت بر اثر درمان ارزیابی می شود.

بررسی اثرات جانبی تحریک الکتریکی مغز

توجه داشته باشید که تحریک الکتریکی مغز برای هزاران نفر در کشورهای مختلف جهان اعمال شده است و تا کنون هیچ اثر مضری گزارش نشده است. به دلیل تحریک الکتریکی، ممکن است تحریک و قرمزی جزئی در محل استفاده ایجاد شود. در موارد نادر سوختگی های خفیفی در این ناحیه مشاهده شده است. میزان عوارض جانبی گزارش شده در مطالعات علمی به شرح زیر است:
احساس گزگز خفیف (75%)
خارش خفیف در محل مصرف (30%)
خستگی (35%) و سردرد (0.8).

در صورتی که درمان توسط پزشک توصیه شود اما فرد به انجام آن نپردازد چه می شود؟

اگر درمان توصیه شده انجام نشود، ممکن است این خطر وجود داشته باشد که بیماری موجود بدتر شود و در نتیجه بدتر شدن درمان طولانی تر شود و بیمار به دلیل وضعیت روحی خود به خود و یا اطرافیان آسیب برساند. به همین خاطر توصیه می شود تا در صورتی که پزشک معالج این اقدام را توصیه کرده است، حتما از آن دستور پیروی کرده و سلامت خود را خدشه دار نکنید. قطعا پزشکان علم و دانش بیش تری نسبت به افراد عادی داشته و اگر صلاح بدانند اقدام به تجویز تحریک الکتریکی مغز می نمایند.

مدت زمان درمان چقدر طول می کشد؟

این درمان به طور کلی در 20 جلسه انجام می شود. جلسات هر روز تکرار می شود مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد. در طول پیگیری، در صورت صلاحدید پزشک، می توان جلسات را تکرار کرد. در این صورت اطلاعات تکمیلی ارائه خواهد شد. در هر جلسه tDCS زمان بین ورود بیمار به یونیت و خروج وی 25-35 دقیقه است که دانستن این موضوع برای شما خالی از لطف نخواهد بود.
سخن پایانی
همانطور که تا به الان متوجه شده اید تحریک الکتریکی مغز یکی از درمان هایی است که امروزه برای برطرف کردن بعضی از بیماری ها در نظر گرفته می شود. به همین خاطر در این قسمت از مقاله سعی کردیم تا شما رو با صفر تا صد این مبحث آشنا کنیم. امیدواریم با مطالعه مطالب فوق توانسته باشید سوالات و ابهامات ذهن خود را نسبت به این موضوع برطرف کرده و در صورت تمایل به دریافت خدمات مد نظرتان از مجموعه ما بپردازید.
اطلاعات تماس با ما
تهران، خیابان اندرزگو، نبش کوچه عبدالهی، مجتمع افتاب، پلاک ۷۰، طبقه سوم ، واحد ۱۵
تلفن تماس: 02122201661
واتساپ: 0910 880 0910
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به مشاوره روانشناسی دکتر گپ می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح