اولین مهارت، توانایی برقراری ارتباط موثر است
با توجه به اینکه یک مشاور یا روانشناس با افراد مختلف ارتباط مستقیم دارد، باید توانایی برقراری ارتباط سریع با افراد مختلف و جلب اعتماد آنها را داشته باشد.اگر مشاور نسبت به مشاور احساس بی اعتمادی داشته باشد، فرآیند مشاوره در مسیر درستی پیش نمی رود، ممکن است خطاهایی رخ دهد و قطعا بی تاثیر خواهد بود.
به گفته دکتر دارن آدامسون، "رفتار و نوع فعالیت های مشاور، میزان موفقیت مشاوره را تعیین می کند."
اگر بخواهیم یک نتیجه کلی بگیریم، باید بگوییم که اولین و مهمترین مهارت یک مشاور، توانایی برقراری ارتباط موثر و جلب اعتماد است.
حل مسئله مهارت دوم است
اگر بخواهیم مهارت دوم یک مشاور خوب خانواده یا ازدواج را برای شما توضیح دهیم، باید به مهارت حل مسئله او اشاره کنیم. مشاور خانواده باید تمام جنبه های عاطفی، شناختی، ارتباطی و رفتاری کسانی را که برای کمک به او مراجعه می کنند مورد بررسی قرار دهد تا بتواند یک فرآیند درمانی موثر را به پایان برساند. دکتر یولیا وارتز، یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه مرکزی شمالی، گفت که مشاوران مانند ناخدای کشتی ها هستند و باید به همه مسائل نگاه کرده و با درک کامل از وضعیت به مسائل موجود رسیدگی کنند. علاوه بر این، یکی از ویژگی های دیگر یک مشاور خوب، تفکر انتقادی و مهارت های بالینی پیشرفته است.
مهارت داشتن ذهن باز نسبت به عقاید و تفکرات مختلف است.
به طور معمول، افرادی که مشاغل مشاوره یا روانشناسی را انتخاب می کنند، کسانی هستند که از تعامل با افراد مختلف لذت می برند. باید توجه داشت که افراد مختلف نگرش، افکار و عقاید متفاوتی دارند، بنابراین یک مشاور خوب باید بتواند به جای مخالفت با نگرش و عقاید افراد، همه نظرات افراد را درک کند. اگر یک مشاور بتواند بدون برخورد و قضاوت با مردم ارتباط برقرار کند، قطعاً می تواند ارتباط موثری داشته باشد.
با توجه به تنوع فرهنگی، نژادی و قومی کشورمان و همچنین تفاوت در سبک زندگی هر فرد، مشاوران باید بتوانند با احترام و بدون قضاوت و مقابله با مراجعین کار کنند. او باید توانایی احترام به همه فرهنگ ها، نژادها، ملیت ها، عقاید و عقاید را داشته باشد.
اخلاق مدار بودن چهارمین ویژگی یک مشاور خوب است.
توضیح خود را درباره ویژگی های اخلاق با نقل قولی از دکتر واترز آغاز می کنیم. دکتر واترز گفت: «اخلاق برای هر فرآیند درمانی اساسی است.
در واقع رعایت اصول اخلاقی توسط مشاور خانواده یکی از مهم ترین مراحل فرآیند مشاوره است که می تواند منجر به ارتباط موثر و احساس اعتماد شود.وقتی مراجعین به مشاور خود اعتماد کنند، راحت تر می توانند تمام سوالات و مسائل محرمانه را بیان کنند. اگر مشاور تمام مشکلات مراجعه کننده را بداند، می تواند تمامی درگیری ها و مشکلات مراجعه کننده را برطرف کند که در این صورت فرآیند مشاوره در مسیر درستی قرار می گیرد.
از دیگر ویژگی های یک مشاور خوب می توان به وفاداری، اعتماد و رازداری، مسئولیت پذیری، درک و همدلی، آموزش و رهبری اشاره کرد.
داشتن مجوز
یک مشاور خوب علاوه بر دارا بودن تمامی ویژگی ها و توانایی های فوق باید دارای مجوز مشاوره نیز باشد. در واقع داشتن مجوز از الزامات مشاور خانواده است. کلیه مشاوران باید از سازمان روانشناسی و مشاوره ایران مجوز دریافت کنند که این امر مستلزم داشتن مدرک کارشناسی ارشد و 2 سال سابقه کار زیر نظر انجمن روانشناسی و مشاوره ایران می باشد.